Ceny ropy vzrástli o vyše 1 USD

13.07.2013 Celý región

New York 13. júla (TASR) - Ceny ropy vzrástli na záver týždňa o viac než dolár, pričom cena WTI uzatvorila tesne pod úrovňou 106 USD za barel (159 litrov) a cena Brentu sa priblížila k hranici 109 USD/barel. Dôvodom je zvýšenie napätia v Egypte, kde desaťtisíce stúpencov armády zosadeného prezidenta Muhammada Mursího vyšli do ulíc a žiadali jeho opätovné dosadenie do funkcie. Cenu ropy podporili aj očakávania, že zásoby ropy v USA by po dvoch týždňoch prudkého poklesu mohli klesnúť aj v ďalšom týždni. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v auguste vzrástla na záver piatkového obchodovania (12.7.) o 1,04 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 105,95 USD (81,29 eura) za barel. Tento rast spôsobil, že napriek štvrtkovému (11. 7.) jednorazovému prepadu o 1,60 USD sa cena WTI za celý týždeň zvýšila o 2,73 USD. Od začiatku júla tak zaznamenala rast o takmer 10 %.

Rast z úrovne okolo 97 USD/barel, ktorý dosiahla WTI 1. júla, je výsledkom dvoch hlavných faktorov. Jedným sú obavy obchodníkov, že pokračujúce nepokoje v Egypte by mohli ovplyvniť dodávky komodity cez Suezský prieplav, ktorý je jednou z kľúčových dopravných tepien. Druhým je prudký pokles zásob ropy a benzínu v USA v predchádzajúcich dvoch týždňoch, čo naznačuje rastúci dopyt v najsilnejšej ekonomike sveta.

Výrazný rast zaznamenala aj cena ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá na záver piatkového obchodovania vzrástla o 1,08 USD a uzatvorila na úrovni 108,81 USD/barel.
 

Vyberte región